Skip to main content

Een beschadigde zwart-wit foto herstellen en inkleuren

Een zwart-wit foto laten inkleuren komt steeds vaker voor. Dierbare foto’s in zwart-wit die ineens een heel andere beleving krijgen zodra ze zijn ingekleurd. In dit voorbeeld laten we zien hoe we een oude, beschadigde portretfoto digitaliseren, herstellen en omzetten naar een kleurenfoto.

Allereerst zal de foto in hoge resolutie moeten worden gedigitaliseerd. Zo begint vrijwel elke fotoherstel opdracht: met een goede basis. We maken er dus een digitaal bestand van dat we kunnen bewerken, bijvoorbeeld in Photoshop. Deze bestanden zijn heel groot, want een foto herstellen doen we het liefst met een bestand dat ‘zoveel mogelijk pixels van zo hoog mogelijke kwaliteit heeft’.

Na het digitaliseren in al snel duidelijk dat er genoeg te herstellen is aan deze oude foto. Kijk maar eens naar de krassen en beschadigingen op het vergrote deel van de foto hiernaast. Dit soort oneffenheden zijn in donkere delen van een foto meestal goed zichtbaar. Naast het verwijderen van krassen, kreukels en beschadigingen zullen we deze zwartwit foto ook gaan inkleuren. Het inkleuren van een oude foto is handwerk, dus hier is best wat tijd voor nodig.

Hoe bepaal je de kleuren?

Bij het inkleuren van een zwart-wit foto is vaak niet voorhanden welk kleur haar of kleding iemand aan had bij het maken van de foto. Dat is een mix kijken naar de grijstinten, zoeken naar modetrends als het jaartal waarin de foto gemaakt is bekend is en wat artistieke vrijheid. In het voorbeeld van deze ingekleurde foto had het colbertje net zo goed donkerblauw kunnen zijn. Vanwege het beroep van deze heer, tuinder, hebben we gekozen voor de kleur groen om het jasje in te kleuren.

Een foto inkleuren is handwerk

Net zoals foto herstel is ook het inkleuren van een zwart-wit foto handwerk. Het inkleuren van een oude zwart-wit foto kan dan ook redelijk kostbaar zijn. De prijs voor het inkleuren van een foto is o.a. afhankelijk van het soort foto (portret, groepsfoto, luchtfoto, etc), het aantal personen, details, achtergrond of setting.  Wij maken graag een vrijblijvende offerte voor u voor het inkleuren van uw zwart-wit foto.

Deze foto van mijn (schoon)overgrootvader vonden we onlangs tussen oude fotoboeken. Er waren helemaal geen kleurenfoto's van hem dus besloten we deze foto te laten herstellen en in te laten kleuren. Het resultaat vinden wij schitterend!

AnnekeWateringen

Het eindresultaat

Wat is er bij deze fotoreparatie gedaan om deze foto te herstellen?

Heeft u ook een uitdaging voor ons op gebied van fotobewerking en fotoherstel?

We staan voor u klaar om u van dienst te zijn met het digitaliseren, herstellen, inkleuren en vergroten van oude of beschadigde foto's en beeldmateriaal.