Skip to main content
Voorbeelden Fotoherstel & Fotoreparatie

Een klassieke foto verbeteren!

By 4 juli 2022No Comments
Oude vervaagde foto verbeteren. Redmijnfoto.nl legt het uit hoe oude foto's verbeterd worden.

Niet alle fotorestauraties zijn even arbeidsintensief. In de eerste 3 voorbeeldblogs over fotorestauratie hebben we o.a. een complete gezichtsreconstructies gedaan, vastgeplakt glas verwijderd, ontbrekende delen hersteld en een verbleekte foto hersteld en opnieuw ingekleurd. Hoewel we de lastige fotorestauraties een mooie uitdaging vinden om onze klanten blij te maken met geredde foto’s zijn er regelmatig ook wat eenvoudigere fotoherstel opdrachten. Bijvoorbeeld een foto verbeteren na digitalisatie. Met name contrast en scherpte zijn factoren die door Redmijnfoto.nl worden verbeterd in de foto. 

Wat kunnen we verbeteren aan deze oude foto?

Als voorbeeld laten we in dit voorbeeld een klassieke familiefoto uit ons archief zien. Allereerst is duidelijk te zien dat deze oude familiefoto vol met vlekjes zit. In een later stadium zullen we in ons Voorbeelden blog hier iets aan gaan doen. Voor nu gaan we ons eerst concentreren op twee andere verbeterpunten die we na digitalisatie van deze oude foto kunnen gaan doen: de vervaging verwijderen en scherpte verbeteren. Dit deel van een fotorestauratie kunnen wij perfect herstellen en de foto weer in oude staat terugbrengen.

vervaagde foto herstellen en contrast foto verbeteren Foto verbeteren op gebied van scherpte en contrast

Foto verbeteren stap 1: de foto digitaliseren

Het herstellen van deze foto begint met het digitaliseren in een hoge resolutie. Daarmee zorgen we voor een goede basis om mee te gaan werken tijdens de fotoreparatie. Hoe hoger de resolutie, hoe ‘meer foto’ we hebben van goede kwaliteit om mee te werken tijdens het herstellen.

Foto verbeteren stap 2: contrast verbeteren

Na digitalisatie brengen we eerst het contrast weer terug in de verbleekte foto. Soms wordt het verbeteren van contrast door onze klanten ervaren als verscherpen. De foto lijkt inderdaad scherper na het corrigeren van contrast. Alhoewel dit eigenlijk niet zo is wordt de vervaagde foto significant beter van deze stap en details worden weer zichtbaar.

Foto verbeteren stap 3: belichting corrigeren

Als derde stap in het fotorestauratie proces na het verbeteren van het contrast corrigeren we ook de belichting van de foto. Het kan betekenen dat we de belichting van de hele foto corrigeren of dat we delen lichter of donkerder maken. In het geval van onze voorbeeld foto is deze familiefoto in een fotostudio genomen en vrij egaal belicht. De belichting wordt in deze fotorestauratie op de gehele foto uitgevoerd. Maar dat kan voor elke fotorestauratie verschillend zijn.

Foto verbeteren stap 4: de foto verscherpen

Een foto die bewogen is tijdens het fotograferen of een foto waarin het onderwerp heeft bewogen is achteraf niet meer scherp te maken. Maar oude vervaagde en verbleekte foto’s die wel goed gefotografeerd zijn zoals in dit voorbeeld kunnen we nog wel verscherpen. Natuurlijk doen we dit met beleid en vaak alleen op de plekken in de foto waar enige verscherping gewenst is.

Het eindresultaat (voor dit moment) is een gedigitaliseerde oude familiefoto die is gecorrigeerd op contrast, belichting en scherpte. Binnenkort een nieuw Redmijnfoto.nl blog over het verwijderen van vlekken!

Wij zijn al jaren klant bij Iwan. Elke keer weet hij ons weer te verbazen met zijn vakkennis en resultaten van zijn fotoreparaties.

ChantalUitgeest

Wat is er gedaan om deze foto te herstellen?

  • De foto is professioneel gedigitaliseerd.
  • Contrast is gecorrigeerd.
  • Belichting is gecorrigeerd.
  • Details zijn teruggehaald.
  • De foto is subtiel verscherpt.

Heeft u ook een uitdaging voor ons op gebied van fotobewerking en fotoherstel?

We staan voor u klaar om u van dienst te zijn met het digitaliseren, herstellen, inkleuren en vergroten van oude of beschadigde foto's en beeldmateriaal.